bay Sumartin Dubrovnik
bay Sumartin Dubrovnik • olive groves
bay Sumartin Dubrovnik • the majority of the surface is made from Brac stone
bay Sumartin Dubrovnik • square with a beach and waterfront
bay Sumartin Dubrovnik • slide

Uvala Sumartin u Dubrovniku, koncept je koji je dobio posebno priznanje za urbanističko-arhitektonsko rješenje za uređenje plažnog i rekreacijskog prostora uvale Sumartin.

KONTEKST

Uvala Sumartin dio je poluotoka Lapad koji je od velike važnosti za gospodarski i društveni život Dubrovnika. Nalazi se 4,5 km sjeverozapadno od povijesne jezgre Grada i popularno je gradsko kupalište te kao jedna od rijetkih pješčano-šljunčanih plaža u Dubrovniku zadržala je obiteljski karakter.

KONCEPT

Javni prostori i čvrsta urbana matrica su elementi koji tvore sliku grada. Vizija multikulturnog i uspješnog turističkog grada se ostvaruje kroz planirane i uređene javne prostore, kroz njihovo slobodno korištenje i konzumiranje sadržaja.

Lokacija zahvata je jedan od centara urbanog života Dubrovnika, a naš koncept počiva na transformaciji prostora uvale Sumartin u visoko urbanizirani trg s plažom i rivom koji postaje prostor raznolikih mogućnosti i sadržaja, prostor druženja i izražavanja, odmora i kupovine, rada i učenja …. Ideja je pružiti pješacima, stanovnicima Dubrovnika, posjetiteljima i turistima najugodniji prostor na cjelogodišnje korištenje. Jasna izgrađena Z linija zatvorenih i poluotvorenih sadržaja ujedno bi bila šetnica i komunikacija s umjetničkom galerijom, spremištima, rekreacijskim sadržajima, restoranom, caffe barom, svlačionicima,…

Brački kamen dominira glavninom površine, a popločavanjem dijelova trga recikliranom gumom u bojama koja pruža velik spektar boja ostvaruje se kolorit Mediterana. Gumu je moguće zamijeniti u slučaju oštećenja, a njena mekoća omogućuje djeci nova mjesta za igru i istraživanje. Urbani mobilijar je betonski i kameni, a mjesta za sjedenje su obložena drvetom.

ZANIMLJIVOSTI

Drveće je zadržano zbog ambijentalne i hortikulturne kvalitete, a osobito je vrijedan park-maslinik opremljen s nekoliko elemenata urbanog mobilijara kako bi postao mjesto drugačijeg osjećaja korištenja, kontemplirajući prostor u kojem se odvijaju tihe i kulturne aktivnosti. Boje trokutastih površina su inspirirane koloritom dubrovačkih slikara kao što su Josip Trostomann i Ivan Perak.

 

Nazad

program:

javna površina, javni prostor, urbanizam, plaža

status:

koncept, posebno priznanje

godina:

2012.

lokacija:

Dubrovnik, Dubrovačko-Neretvanska županija, Hrvatska

autor:

ATMOSFERA ™

tim:

  • Bernarda Silov, dipl.ing.arh.
  • Davor Silov, dipl.ing.arh.

vizualizacija:

ATMOSFERA ™

Nazad