student restaurant Varazdin

Studentski restoran Varaždin, natječaj za izradu idejnog arhitektonsko urbanističkog  rješenja studentskog restorana i pratećih sadržaja kampusa Varaždin.

KONCEPT

Iščekivanje studija i studentskog života rezultira velikim skokom u životu svakog čovjeka. Studentski restoran, kampus, dom, … mjesta su koja trebaju biti optimistična, svijetla i zanimljiva mjesta susreta okrenuta budućnosti. Vojarna koja je pretvorena u studentski dom svojom vanjštinom, dimenzijom i pojavnošću vapi za objektom koji bi bio okrenut budućnosti, koji bi otvarao novu perspektivu svojom pojavnošću, koji bi trebao biti prostorno i arhitektonski zanimljiv – kako bi ga studenti zavoljeli i rado koristili.

KONTEKST

Koncept građevine studentskog restorana je elipsoid čija je opna prošupljena utilitarnim perforacijama: patio, ulaz, prozor. Građevina tako postaje oblikovni akcent afirmirajući vrijednost šireg zelenog prostora jer se pozicionira kao paviljon u parku.

Studentski restoran je prostor koji otvara mogućnost arhitekturi da prostor stavi u prvi plan i u kojem nema potrebe za mnogo pregrada i zidova. Opna koja zatvara i stvara prostor rješava eventualnu potrebu za odvajanjem. Sjeverno i južno krilo studentskih domova su spojeni sa starom vojarnom i formiraju polublok s parkom u sredini.

Javni prostor oko studentskog restorana je park, a studentski restoran je paviljon/elipsoid u parku. Park je javna površina i mjesto za odmor, druženje, ali i mjesto pristupa studentskom domu i restoranu.

ZANIMLJIVOSTI

Restoran je podijeljen na à la carte i samoposlužni dio. Iz vjetrobrana se korisnici preusmjeruju na jedan ili drugi restoran funkcionalno odijeljeni velikim središnjim atrijem u kojem se za lijepog vremena također može objedovati.

Nazad

program:

studentski restoran, menza

status:

natječaj, koncept

godina:

2012.

lokacija:

Varaždin, Varaždinska županija, Hrvatska

veličina obuhvata:

19476 m2

bruto površina:

1000 m2

autor:

ATMOSFERA ™, Bernarda Silov, dipl.ing.arh., Davor Silov, dipl.ing.arh.

tim:

  • Bernarda Silov, dipl.ing.arh.
  • Davor Silov, dipl.ing.arh.
  • Antonia Serdarević, dipl.ing.arh.
  • Martina Kapuđija, dipl.ing.arh.
  • Iva Čamber, dipl.ing.arh.
  • statika: Krešimir Tarnik, dipl.ing.građ.

vizualizacija:

ATMOSFERA ™, maketa: Davor Silov, dipl.ing.arh.

Nazad