student dormitory Dubrovnik

Studentski dom u Dubrovniku je natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja kompleksa studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku; konceptu je dodijeljeno posebno priznanje.

KONTEKST

Grad Dubrovnik jedan je od rijetkih gradova koji ima sveučilište, ali nema studentski dom. Studenti teško pronalaze smještaj jer u Gradu sezona traje više od osam mjeseci. Dubrovnik je ima najveći postotak dolazaka stranih studenata u Hrvatskoj, pa je onda jasna potreba za izgradnjom studentskog doma.

KONCEPT

Koncept kompleksa studentskog doma u Dubrovniku bazira se na oblikovanju ‘unutarnjeg svijeta’ po uzoru na dubrovačke građevine klaustarskog tipa. Ograđeni vanjski  prostor pruža tišinu, mir, zelenilo, mogućnost koncentracije, unutarnji svijet …

Za studente je neophodno da imaju mogućnost pronalaska prostora u kompleksu studentskog doma koji će im pružiti mogućnost mirnoće i koncentracije i izvan studentske sobe stoga je posebna pozornost posvećena upravo oblikovanju zajedničkih otvorenih površina i sadržaja. Takvi prostori su osmišljeni kao ‘rupe’ u masi glavne građevine. Troetažne rupe su zeleni studentski prostori koji nude prisutnost i odmak u isto vrijeme – ovisno o želji osobe.

Mediteranski vrt je prostor kreiran kao patio s autohtonim biljem na razini prizemlja koji je ‘srce’ open space prostora; ulaza i restorana. Kompozicija kompleksa studentskog doma je jedinstvena cjelina arhitekture i hortikulture.

ZANIMLJIVOSTI

Vizija razvoja pretprostora studentskog doma kreće se u smjeru potpunog otvaranja za javnost s mogućnošću izgradnje suvremenih staklenika koji bi s glavnom građevinom funkcionirali kao svojevrsni edukacijski centar i specifični botanički vrt, rasadnik.

Nazad

program:

javni prostor, studentski dom

status:

natječaj, koncept, posebno priznanje

godina:

2009.

lokacija:

Dubrovnik, Dubrovačko-Neretvanska županija, Hrvatska

bruto površina:

21 300 m2

autor:

ATMOSFERA ™, Bernarda Silov, dipl.ing.arh., Davor Silov, dipl.ing.arh.

tim:

  • Bernarda Silov, dipl.ing.arh.
  • Davor Silov, dipl.ing.arh.

vizualizacija:

ATMOSFERA ™, maketa: Davor Silov, dipl.ing.arh.

Nazad