Zarko Kaic Memorial
Zarko Kaic Memorial • morning photography
Zarko Kaic Memorial • south side
Zarko Kaic Memorial • east side
Zarko Kaic Memorial • view from Brijest
Zarko Kaic Memoria • Vinkovacka side
Zarko Kaic Memorial • view from Vinkovacka street

SPOMENIK ŽARKU KAIĆU U OSIJEKU

Prvonagrađeni i realizirani rad na javnom natječaju Hrvatske radio televizije, poginulom kamermanu Žarku Kaiću te koautorski rad s vizualnom umjetnicom Božicom Deom Matasić.

KONTEKST

Središnji dio kružnog toka u promjeru od cca 30 m, na ulazu u grad Osijek sa strane Brijesta. Na ovom je mjestu 1991. stradao Žarko Kaić, rođen 1949., snimatelj Hrvatske televizije. Poginuo je s kamerom u ruci svjedočeći istinu. Vizura vozača je najčešća vizura na skulpturi.

KONCEPT

POSLJEDNJI KADAR

Kadar je za snimatelja format s pomoću kojeg percipira, dokumentira i reproducira svijet. Tradicionalni omjer stranica televizijske slike u ovom je radu sažet u simbol stradanja Žarka Kaića. Predimenzionirani okvir zaustavljen je u pokretu i padu. Kružnim kretanjem oko spomenika pravokutnik se iz nekih vizura pretvara u kvadrat, simbolički se povezujući s elementima hrvatskog vizualnog identiteta. Okvir je dijelom ukopan u humak, ali bez obzira na to što taj dio nije oku vidljiv, mi osjećamo i naslućujemo cjelinu. Tako i svijest o žrtvama koje više nisu s nama postaje dio našeg identiteta.

Skulptura se sastoji od 2 dijela. Prvi je središnji humak – povišen za 2 m od najviše točke rubnjaka kružnog toka koji se od ruba prema sredini blago izdiže, a drugi je pravokutna samonosiva inox konstrukcija – okvir koji je dijelom ukopan u humak. Okvir nema ispunu.

Središte kružnog toka s humkom promjera je 29 m te tjemenom visine 2 m.

Metalna konstrukcija skulpture dimenzija je 12,0 x 8,8 m, presjeka 0,40 x 0,40 cm.

Nagib okvira prema tlu iznosi 76 stupnjeva.

ZANIMLJIVOSTI

Inox samonosivi profili u gore navedenim dimenzijama, naručeni su i dopremljeni iz tvornice u Švicarskoj, gdje su točno po mjeri izrezani i laserski zavareni u kvadratne presjeke. Potom su na licu mjesta zavareni u okvir koji je montiran specijalnim dizalicama. Na samom otvaranju spomenika,npromet je bio zatvoren, a u kompletan okvir je stala i cijela mnogobrojna Kaićeva obitelj, gdje se priča o Kaiću i svjedočenja o istini i potpuno zaokružila. O samom spomeniku HRT je snimio i dokumentarac ‘Zaustavljeni kadar’.

Nazad

program:

skulptura

status:

izvedeno

godina:

2016.

lokacija:

Osijek, Osijek-baranjska županija, Hrvatska

veličina obuhvata:

700 m2

bruto površina:

2000 m2

autor:

ATMOSFERA ™, Bernarda Silov, dipl.ing.arh., Davor Silov, dipl.ing.arh.

tim:

  • Bernarda Silov, dipl.ing.arh.
  • Davor Silov, dipl.ing.arh.
  • Božica Dea Matasić, viz. umjetnica
  • Kristina Rogić, mag.ing.arh.

foto:

Božica Dea Matasić, ATMOSFERA ™

Nazad