high school in Koprivnica
high school in Koprivnica • classrooms
high school in Koprivnica • alley
high school in Koprivnica • school and gym
high school in Koprivnica • view from above
high school in Koprivnica • from the air

ŠKOLA KOPRIVNICA je idejno rješenje za obrazovnu ustanovu koja se sastoji od gimnazije i dvorane.

 

KONTEKST

Svojim programom škola obvezuje, stoga prostor u kojem mladi ljudi borave mora pružati slobodu u konceptualnom, vizualnom i intelektualnom smislu. Ideja je da se u školi probudi težnja za slobodom i istraživanjem, a prostor škole postane prostor imaginacije i druženja.

KONCEPT

Škola je zamišljena da bude prstenastog oblika, pri čemu interijer prstena zaokružuje eksterijer dimenzija koji omogućuje razinu opažanja promjena. Koncepcija kretanja unutar škole svedena je na šest vertikalnih komunikacija i komunikaciju kroz knjižnicu. Prizemlje je povišeni prostor s više namjena i iz njega se slobodnostojećim stepenicama ulazi u ostale prostorije. Nosiva konstrukcija je od armiranog betona, sistema stupa i ploče ukrućene dijagonalnim čeličnim zategama.

Dvorana je volumen koji je lagan i poletan u svojoj simetriji, a simetrija se ublažava i zaobljuje jer nužno proizlazi iz rigidne osnove borilišta u kojoj su simetrična geometrijska pravila univerzalna. Moći prijeći preko volumena i vidjeti kroz njega činit će ga zanimljivim i prihvaćenim. Konstrukcija je lučna armirano betonska ploča temeljena na temeljnim trakama, a borilište dvorane je upušteno 3 m.

Hortikulturno rješenje oko škole napravljeno je poštujući arhitektonski koncept škole, konfiguraciju terena i koprivničko podneblje.

ZANIMLJIVOSTI

Tematski je razdijeljeno unutarnje dvorište i vanjski prostor oko škole, a koncepcija škole omogućuje organizaciju kulturnih i sportskih događaja koji su od velikog značaja za grad Koprivnicu. Vrt oko škole namijenjen je za odmor i rekreaciju učenika, a postave li se kakve skulpture, može biti i muzej na otvorenom.

Nazad

program:

javni sadržaj, škola

status:

natječaj, koncept

godina:

2003.

lokacija:

Koprivnica, Koprivničko-križevačka županija, Hrvatska

autor:

ATMOSFERA ™, Bernarda Silov, dipl.ing.arh., Davor Silov, dipl.ing.arh.

tim:

  • Bernarda Silov, dipl.ing.arh.
  • Davor Silov, dipl.ing.arh.

vizualizacija:

ATMOSFERA ™, maketa: Davor Silov, dipl.ing.arh.

Nazad