Visitor center Lozovac • view from the roof
Visitor center Lozovac • entrance
Visitor center Lozovac • square
Visitor center Lozovac • multimedia centre
Visitor center Lozovac • model
Visitor center Lozovac • idea sketch

POSJETITELJSKI CENTAR LOZOVAC

Prvonagrađeni rad na javnom arhitektonsko-urbanističkom natječaju za glavni ulaz u Nacionalni park Krka u Hrvatskoj, EU.


KONTEKST

Rijeka Krka usjekla je široki i 25 kilometara dugački kanjon kroz ogromnu vapnenačku zaravan Miljevačkog platoa. Nemilosrdna priroda ljeti zagrije prostor preko 400C, a zimi puše hladan i snažan vjetar bura, često i do 200 km/sat.

KONCEPT

Građevina posjetiteljskog centra koncipirana je kao zaklon i vidikovac. S gornje strane je kosi trokutasti trg – ploha u nagibu – vidikovac s kojeg se vidi temeljni fenomen: kanjoni Krke i Čikole izdubljeni u kamenu. Ispod strehe je zaklon od ekstremno jakog sjevernog vjetra bure, koja puše zimi te zaklon od jakog sunca ljeti.

Sadržaji posjetiteljskog centra su multimedijalni centar, blagajne, uredi, restoran, javne sanitarije i servisni sadržaji. Funkcija je upoznavanje, usmjeravanje i distribucija turista prema svim dijelovima Nacionalnog parka Krka. U sklopu centra nalazi se i veliki parking (50.000 m2) za automobile, kampere, autobuse, motore, bicikle, a ispred centra je velika pješačka ploha – prihvatni trg. Na autobusnim strehama na kojima se nalaze fotonaponski paneli za opskrbu posjetiteljskog centra električnom energijom, a s krovne plohe skupljena kišnica koristi se i za sanitarnu vodu. Površinska odvodnja s parkirališta skuplja se kolektorima i filtrira pročišćivačima, kako ne bi došlo do zagađenja okoliša.

Kompletan projekt rađen je u BIM-u, maksimalno detaljno sa svim specifikacijama. Izrađene su studije osunčanja za sve mjesece u godini od izlaska do zalaska sunca, kako bi odnos staklenih volumena i strehe bio optimalan.

ZANIMLJIVOSTI

Na samom projektu za izračun konstrukcije i detaljne nacrte, angažirali smo priznate svjetske renomirane statičare Cecil Balmonda, Adao i Antonio da Fonseca. Njihov doprinos u promišljanju od samog konceptualnog postava statičkog izračuna pa do finalnih statičkih nacrta uvelike je doprinio jednostavnom i elegantnom izgledu trokutaste krovne plohe. Također svi suradnici tijekom izrade projektne dokumentacije sudjelovali su s velikim entuzijazmom i zainteresiranošću te pokušajem pomaka u realizaciji ovog projekta.

Projekt bi trebao biti sufinanciran iz EU fondova, a izvedba je procijenjena na 15 mil. eura. Sam povrat investicije može iznjedriti višestruki ishod za Grad Šibenik, ne samo u financijskom smislu kao sadržajno atraktivan multimedijalno-edukativni centar koji zadržava posjetitelja u gornjoj zoni Nacinalnog parka Krka u periodima hibernacije, nego i kao vizija prostorno-planskog širenja i razvoja grada Šibenika na vlastito zaleđe.

Nazad

program:

javna površina, posjetiteljski centar

status:

natječaj, 1. nagrada, projekt u tijeku

godina:

2012. - 2016.

lokacija:

Nacionalni park Krka, Šibensko-kninska županija, Hrvatska

veličina obuhvata:

3,500 m2

bruto površina:

60,000 m2

autor:

ATMOSFERA ™

tim:

  • Bernarda Silov, dipl.ing.arh.
  • Davor Silov, dipl.ing.arh.
  • Kristina Rogić, dipl.ing.arh.
  • Silvio Šarunić, dipl.ing.arh.
  • Srđan Galić, dipl.ing.arh.
  • Martina Kapuđija, dipl.ing.arh.
  • Antonia Jelovina, dipl.ing.arh.
  • Iva Čamber, dipl.ing.arh.

foto:

3D: GYF / ANA KUNST; ATMOSFERA ™

Nazad