museum in the nature
museum in the nature • north side
museum in the nature • light
museum in the nature • west side

MUZEJ U PRIRODI, imaginarni je projekt koji nema točno određenu lokaciju, samoinicijativni projekt, stilska vježba, provjera granica.

 

KONTEKST

Poštujući zakone prirode nastojali smo osmisliti objekt koji spaja jednostavne linije i čistoću forme koji su ujedinjeni u eteričnost suvremenog izričaja, u harmonijskom odnosu između prostora i prirode.

KONCEPT

Ideja za Muzej u prirodi temelji se na misli kojom se vodio ured Coop Himmelblau – arhitektura mora oslobađati istu vrstu energije kao i kit kad iskoči iz mora. Otuda je proizašla obla i zakrivljena forma građevine koja podsjeća na kita.

Zamišljen je kao čista forma čiji je nosivi dio jednostavna opna u obliku rešetke. Konstrukcija muzeja počiva na dva obodna vierendeel nosača – dvije fasade između kojih su razapete nosive ploče. Objekt stoji na jednoj točki, u kontrapostu. Čelik i staklo su materijali od kojih je muzej izgrađen. Unutrašnjost muzeja odlikuju veliki otvoreni prostori čije su bočne strane ostakljene što omogućuje dovoljnu količinu sunca i dnevne svjetlosti izložbenim predmetima. Muzej zahtijeva veliki prostor oko sebe, slobodu i tišini, a neposredna površina oko muzeja pogodna je za izlaganje skulptura ili održavanje performansa.

Forma muzeja spaja umjetnost i prirodu, eksterijer i interijer, nerealnost i stvarnost. Prisutnost elemenata futurističke arhitekture očituje se u simbolizmu kojim smo se vodili u projektiranju građevine.

ZANIMLJIVOSTI

Projekt Muzej u prirodi predstavljen je na međunarodnoj putujućoj arhitektonskoj izložbi ’Wonderland’ koja je kružila kroz devet europskih zemalja tijekom 3 godine.

Nazad

program:

javna površina, muzej

status:

koncept

godina:

2002.

lokacija:

nespecificirano

veličina obuhvata:

5000 m2

bruto površina:

2000 m2

autor:

ATMOSFERA ™, Bernarda Silov, dipl.ing.arh., Davor Silov, dipl.ing.arh.

tim:

  • Bernarda Silov, dipl.ing.arh.
  • Davor Silov, dipl.ing.arh.

vizualizacija:

ATMOSFERA ™, maketa: Davor Silov, dipl.ing.arh.

Nazad