Trogir Bridge

MOST TROGIR je projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonskog rješenja pješačkog mosta na Foši u Trogiru.

KONTEKST
Zbog nefunkcionalnosti starog mosta na Foši u Trogiru, javila se potreba za izgradnjom novoga mosta koji neće služiti isključivo za prelaženje već će postati mjesto druženja i vizualnog orijentira dajući doprinos vizuri i identitetu grada.

KONCEPT
Pretočiti poetičnost i aerodinamičnost elegantnih a istovremeno konstruktivno jakih krila morskih ptica (galebova), lakoću pokreta neuhvatljive ptice ili trenutka pretočiti u promjenjiv presjek mosta i iskoristiti
ga za prelazak s jedne na drugu stranu – arhitektonski je koncept ovog mosta. Specifičnost ovog mosta su stepenasta amfiteatralna proširenja nagaznih i čeonih ploha prema krajevima mosta, a sugeriraju zadržavanja, sjedenje i promatranja perivojnog prostora Fortina, starog grada Trogira i naravno novog dijela Trogira. Sam vrh mosta je ujedno i najviša točka mosta koja pruža zanimljive vizure stopljene s morskim krajolikom.
Noću se prostor oblikuje adekvatnim rasvjetnim tijelima postavljenim u teren ispod mosta da se naglasi dinamični oblik mosta, a bočno uz stepenice kombinacijom linijsko – točkaste rasvjete, na način da rasvjetljavaju ližu gornju površinu krila.

ZANIMLJIVOSTI
Kompletan predloženi most može se vrlo brzo izgraditi u brodogradilištu i dizalicom jednokratno montirati na predviđenu neposrednu lokaciju. Reverzibilnost mosta je osigurana: konstrukcija i odabir materijala omogućuju po potrebi preseljenje mosta kranskom dizalicom.

Nazad

program:

javna površina, urbanizam

status:

projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonskog rješenja pješačkog mosta na Foši u Trogiru

godina:

2022.

lokacija:

Trogir, Splitsko-dalmatinska županija, Hrvatska

veličina obuhvata:

6 x 25 m

bruto površina:

200 m2

autor:

ATMOSFERA ™, Bernarda Silov, dipl.ing.arh., Davor Silov, dipl.ing.arh.

tim:

  • Bernarda Silov, dipl.ing.arh.
  • Davor Silov, dipl.ing.arh.
  • Kristina Rogić, mag.ing.arh.
  • Mateja Rogulj, mag.ing.arh.
  • Malgorzata Lodzinska, mag.ing.arh.

vizualizacija:

ATMOSFERA ™

Nazad