residential-business building Heinzelova
residential-business building Heinzelova • north side
residential-business building Heinzelova • east side

HIBRIDNA STAMBENO-POSLOVNA ZGRADA HEINZELOVA, ZAGREB

javni je natječaj za stambenu zgradu i poslovne prostore u Heinzelovoj ulici.

KONTEKST

Urbani i agresivni ambijent u kojem će nastati poslovno-stambena građevina inspirativan je sam po sebi. Predmetna pozicija zaslužuje pomnu analizu i suptilan pristup u planiranju i gradnji.

KONCEPT

U težnji za formom koja bi definirala i prezentirala urbanu kazetu Heinzelova-Banjavčićeva-Zavrtnica-Branimirova, predlaže se rješenje koje će integralno riješiti natječajni zahvat.

Formirane su izmaknute lamele koje stvaraju korisne prostore i plohe pod sobom, unutar sebe i nad sobom. Krov stambene lamele je za odmor i rekreaciju. Svaka lamela je dvoetažna s visinama etaža od 4.5 m bruto, što uključuje spuštene stropove i slojeve poda. Pojavnost izmaknutih lamela je smirena upotrebom samo jednog materijala kao ovojnice: isteg mreža služi kao zaštita od okoline, sunca te kao estetska kategorija.

Forma je dinamična, optimistična, dominantno-horizontalna, uvučena i razvedena – ona predlaže suvremeni odnos prema javnom prostoru.

Građevina postaje mali oblikovni akcent afirmirajući točku prostora.

ZANIMLJIVOSTI

Kaotičnost urbanih pravila koja su propisana za predmetni zahvat tipičan je primjer kaotičnog zagrebačkog generalnog urbanističkog plana, a ponekad je najveći izazov kako generirati iz tog plana zanimljivu arhitekturu.

Nazad

program:

stambeno-poslovna izgradnja

status:

natječaj, posebno priznanje

godina:

2013.

lokacija:

Zagreb, Hrvatska

veličina obuhvata:

2 405.14 m2

bruto površina:

5 136.80 m2

tim:

  • Bernarda Silov, dipl.ing.arh.
  • Davor Silov, dipl.ing.arh.
  • Iva Čamber, dipl.ing.arh.
  • vizualizacija: ATMOSFERA ™/ Iva Čamber, dipl.ing.arh.
Nazad