family house in Klostar Ivanic • situation
family house in Klostar Ivanic • ground plan
family house in Klostar Ivanic • section
family house in Klostar Ivanic • facade

KUĆA KLOŠTAR U IVANIĆU

Nalazi se u području koje je bilo poznato po vinogradima i kletima za odmor, čija funkcija sve više izlazi iz vikendaške i ulazi u kontinuirano stanovanje.

KONTEKST

Područje je na uzvisini, gdje se pružaju lijepe vizure u krugu od 360 stupnjeva, a prema širem okolnom području Sisak, Medvednica Zagreb i Vrbovečka Dubrava. Priroda je sveprisutna. Osjeća se svaka sitna vremenska promjena i boja.

KONCEPT

Zadatak je bio osmisliti kuću za svakodnevno uživanje u životu, s tri spavaće sobe i malim poslovnim prostorom na maloj parceli gdje urbanistički plan dopušta maksimalnu tlocrtnu površinu kuće 10×7 m.

Projektantska ideja koja je doprinijela kvaliteti kuće je ukopani atrij veličine 10×10 m na sjevernoj strani kuće. Atrij je omogućio potpunu aktivaciju podrumske etaže, stvorio idealne mikroklimatske uvjete za sva godišnja doba, povezao kuću s malim radnim prostornom i garažom, te omogućio veliku dozu privatnosti i boravka na otvorenom.

Nosivi dio kuće izgrađen je od armiranog betona, a nenosivi je ostakljen. Završna obloga je drvo, točnije karbonizirani jasen, što kući daje toplu, tamnu nijansu i profinjenost prema okolini te prostoru oko sebe. Podzidi su obloženi pločama svijetlog travertina. Unutarnji prostor kuće razveden je u više nivoa s različitim visinama – ovisno o namjenama. U središtu se nalaze stepenice koje fluidno i direktno od lonuge atrija i podruma pa sve do krova vežu svaki prostor na sebe, bez dodatnih komunikacija.

ZANIMLJIVOSTI

Ravni krov s jacuzzijem je sunčalište i vidikovac s kojeg se pruža pogled 100 km u daljinu. Bazen slobodnog oblika sa sunčalištem na dvorištu daje kući dodatnu dimenziju opuštenosti, a cijela kuća zapulsira u totalnom zvuku suvremene glazbe i moovingu za vrijeme partija. Na zidovima kuće u interijeru nalaze se i skulpturalni elementi ispupčanih reljefa. Iskoristili smo priliku projektirati i izgraditi sve prema projektu za uistinu posebnog naručitelja suvremenih pogleda na život i arhitekturu.

Nazad

program:

obiteljska kuća

status:

izvedeno

godina:

2009. - 2015.

lokacija:

Kloštar Ivanić, Zagrebačka Županija, Hrvatska

veličina obuhvata:

634 m2

bruto površina:

308 m2

tim:

  • Bernarda Silov, dipl.ing.arh.
  • Davor Silov, dipl.ing.arh.
  • Ivana Radenović, dipl.ing.arh.
  • hortikultura: Igor Pauška, vizualni umjentik
  • statika: Krešimir Tarnik, dipl.ing.građ.
  • foto: @koridor 27
Nazad