hotel Bacvice Split
hotel Bacvice Split • modern architectural building
hotel Bacvice Split • roof
hotel Bacvice Split • west side

Hotel Bačvice je idejno rješenje na natječaju za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja hotela 4* u Splitu.

KONTEKST

Prostoru koji je izgrađen do II. svjetskog rata odgovara režim zaštite osnovnih elemenata povijesne urbane strukture i pejsažnih vrijednosti te pojedinih povijesnih građevina unutar koje je potrebno očuvati sva bitna obilježja i urbane strukture što podrazumijeva minimalne mogućnosti promjena i intervencija.

KONCEPT

Hotel je zamišljen kao suvremena arhitektonska građevina, mimikrično uklopljena u povijesnu urbanističku strukturu splitskih Bačvica. Arhitektonski koncept bazira se na grupiranju srodnih sadržaja: društveni i utilitarni sadržaji (ulaz, lobby, restoran, kuhinja, bazen, kongresi i sl.) stavljeni su u jedan volumen.

Sobe su smještene su u zasebni volumen koji je odvojen zelenim atrijem od društvenih sadržaja, a takvim rješenjem u sobama je omogućen potpuni mir i neposredni pogled na more. Građevina ima 3 glavne fasade, a u potpunosti se koristi i krov. Oblik zgrade je takav da je atrij zaštićen od vjetrova zimi, a ljeti nudi zaklonjenost i sjenu, pružaju ugodan i siguran ambijent i zaklon.

Atrij je zelen, otvoren i omogućava niz pogodnosti u korištenju hotela; sjenoviti prostor s ugodnom, intimnom atmosferom hotela, zakriven od pogleda, a opet nudi prisutnost, ali i zaštitu od vjetra.

ZANIMLJIVOSTI

Dvostrana orijentacija fasada omogućuje da sve sobe i kupaonice imaju prirodnu ventilaciju a tako se bitno smanjuje potrošnja električne energije za klimatizaciju i ventilaciju hotela. Za ovakav način funkcioniranja je primijenjen sustav komunikacija koji je poznat u projektima iz avangardnog razdoblja i u poznatoj stambenoj zgradi Unité d’habitation, slavnog Le Corbusiera u Marseilleu.

Nazad

program:

hotel

status:

natječaj, koncept

godina:

2015.

lokacija:

Split, Splitsko-dalmatinska županija, Hrvatska

bruto površina:

5956 m2

tim:

  • Bernarda Silov, dipl.ing.arh.
  • Davor Silov, dipl.ing.arh.
  • Maša Rihtarić, dipl.ing.arh.
  • vizualizacija: ATMOSFERA ™/ Maša Rihtarić, dipl.ing.arh.

vizualizacija:

ATMOSFERA ™/ Maša Rihtarić, dipl.ing.arh.

Nazad