ALU Artforum Zagreb
ALU Artforum Zagreb • center for art affirmation
ALU Artforum Zagreb • entrance from Ilica
ALU Artforum Zagreb • position
ALU Artforum Zagreb • east side
ALU Artforum Zagreb • interpolation
ALU Artforum Zagreb • model
ALU Artforum Zagreb • sketch • interieur

ALU Artforum je idejno rješenje na natječaj za izradu arhitektonsko-urbanističkog rješenja Umjetničke galerije Akademije likovnih umjetnosti ALUARTFORUMA u Zagrebu.

KONTEKST

Umjetnička galerija Akademije likovnih umjetnosti ALUARTFORUM dio je planiranog Sveučilišnog kampusa ALU i novo središte za afirmaciju umjetnosti, gradski kulturni punkt. Galerija se interpolira u uličnom nizu južne strane Ilice i između ulice i parka u unutrašnjem dvorištu bloka. Imperativ je ostvariti vidljivost i urbano prisustvo ALU formirajući novo žarište kulturnog života u Zagrebu, prostor koji ne bi samo omogućio izlaganja artefakata već bi egzistirao i kao poligon za artistički dijalog, određeni oblik umjetničkog foruma.

KONCEPT

Hrabri i neočekivani momenti koje nam umjetnost daruje – poticaj su i za promišljanje o jasnoći prezentacije djela koja će ubuduće biti izložena. Svaka umjetnost, pa tako i vizualna, ima plemenito značenje za svaki grad, ona mu daje specifičnu vrstu snage i nade. Nada koju umjetnost krije u sebi i nosi ju – je nada zbog koje budućnost izgleda optimistično, zbog koje se grad ima pravo kulturno identificirati. Umjetnost je sila koja grad može razviti, a arhitektura može pomoći tvoreći opnu kojom će ta umjetnost biti transcendirana gradu i ljudima.

Zgrada ART ALUForuma je zamišljena tako da u kroz otvore na prizemlju maksimalno komunicira s okolinom i prezentira umjetnost koja se izlaže unutra. Ulaz u zgradu nalazi se s istočne strane. Na sjevernoj fasadi se nalazi izlog koji vizualno povezuje povremeni postav prizemlja i 1. kata galerije s javnim prostorom.

Postoje prostorne i arhitektonske razlike koje treba uzeti u obzir pri izlaganju različitih umjetničkih medija: slike, filma, skulpture, performansa … To uključuje galerijske prostore i mogućnost sagledavanja prostora iz više visinskih perspektiva. Važnost opne koja dijeli interijer od eksterijera, kontrolirane uvjete od nekontroliranih uvjeta, ‘umjetno’ od ‘prirodnog’, organizam od okoline je u tome što opna nosi estetsku, etičku i kulturnu dimenziju arhitekture.

Opna čini pojavnost i gradotvornost. Opna mora biti nježna prema parku skulptura, okolini – ljudi bi ju trebali simpatizirati i prihvatiti, možda se ponekad i identificirati s njom.

ZANIMLJIVOSTI

ALUARTFORUM i njegov položaj u gradu svojom vidljivošću mogu napraviti značajan iskorak u sferi drugačijeg, tolerantnijeg, posebnijeg, originalnog, ‘neočekivanog’, otkrivanja novog, prezentiranja, … Vanjska pojavnost i forma u ovom slučaju su bit koncepta. Ovo je interpolacija koja dovodi park na Ilicu, a galeriju smješta u park skulptura!

 

Nazad

program:

javna površina, fakultet

status:

natječaj, koncept

godina:

2014.

lokacija:

Zagreb, Hrvatska

bruto površina:

2100 m2

autor:

ATMOSFERA ™, Bernarda Silov, dipl.ing.arh., Davor Silov, dipl.ing.arh.

tim:

  • Bernarda Silov, dipl.ing.arh.
  • Davor Silov, dipl.ing.arh.

vizualizacija:

ATMOSFERA ™, maketa: Davor Silov, dipl.ing.arh.

Nazad