AB 61
AB 61 • a view form living room
AB 61 • modern house with a swimming pool in Havisce
AB 61 • a view at the Adriatic sea
AB 61 • sea view villa with private pool close to the beach
AB 61 • at dusk
AB 61 • retro decor
AB 61 • open space in the house
AB 61 • living room
AB 61 • kitchen
AB 61 • bedroom room
AB 61 • a modern shower
AB 61 • a house in Mediterranean style with swimming pool
AB 61 • Havisce house

AB 61 je mala kuća za odmor za dvoje koja se nalazi u Havišću, Jadranovo.

KONTEKST

Hrvatska obala, Crikvenička rivijera, malo turističko mjesto na moru – Jadranovo – uvala Havišće; svega sat i pol udaljen od glavnog grada Hrvatske – Zagreba. Na blago povišenoj poziciji u odnosu na more i plažu i lijepim pogledom na Krk, izgrađena je 1961. godine mala kuća za odmor. Mikro okruženje malih kućica tlocrtnih površina do 50 m2, s malim zelenim oazama i divnim vizurama, predstavlja i danas pravi odmor od užurbane gradske svakodnevice okolnih većih gradova. Želja vlasnika bila je zapušteno postojeće stanje male kućice od cca 40 bruto m2 obnoviti i udahnuti mu novi životni ciklus, ali maksimalno iskoristiti postojeće izgrađene zdrave elemente.

KONCEPT

Arhitektonska ideja kuće bila je obnoviti inicijalnu bit ove kuće – “bazičan bijeg za dvoje”. Iako je zatečena kratka povijest prvih vlasnika većini nebitna, ona je zajednički s novim vlasnicima pažljivo sagledana i maksimalno suvremeno dizajnom reinterpretirana.

Transformacija oblika kuće od trokutastih zabatnih zidova u kubus s pogledom na more, oplemenila je supstandardan zatvoren i nizak zatečeni interijer u prozračan i jedinstven pogled; i osigurala da sama posebnost lokaliteta prirode i pogleda obuzme interijer, i kvalitetno nadogradi zatečeni kontekst naselja. Gore navedeno podrazumijevalo je osim kvalitetne sanacije i uklanjanja dotrajalih dijelova kuće i kvalitetno uklapanje zamijenjenih segmenata. Promjena je jasno naglašena i ukomponirana u logičan izričaj duha današnjeg vremena.

Kameni zidovi su zadržani i nose strukturu kako postojeće tako i nove kuće. Postojeći dotrajali pokrov, grede, gipskartonske zidove i drvenu neprohodnu strehu bilo je nužno ukloniti i zamijeniti novim betonsko-staklenim okvirom. Cilj je bio da kuća ostvari kontinuitet funkcionalne suvremene minijaturne oaze za kratki predah i bijeg od svakodnevice – mala kuća za odmor za dvoje.

ZANIMLJIVOSTI

Citat o kući iz knjige AB61:

“…Prvi vlasnici bili su Ana i Boris, bračni par koji je 1961. godine izgradio minijaturnu kuću za odmor. Boris je bio arhitekt i većinu je napravio svojim rukama. Nismo ih imali prilike upoznati, ali jako nam se svidjela njihova filozofija da kuća uz more ne smije imati puno  kvadrata, već je naglasak na boravku u prirodi i na samom moru.

Za njih je kuća morala biti funkcionalna i praktična, a dolasci i odlasci na more neopterećeni i jednostavni.

Za nas je kuća morala ostati upravo takva – funkcionalna i praktična, s pečatom novog doba. Odlučili smo vjerovati da smo to dovršili i da bi se originalnim vlasnicima svidjelo sve što smo napravili…

Čuli smo svakakve zaista zanimljive priče o Borisu i Ani. Cijelo ih je selo znalo po ludom modnom izričaju i kajaku s kojim su išli posvuda. S tim su kajakom otkrili uvalu Havišće i odlučili tamo prvi sagraditi svoju minijaturnu kuću. Naime, šezdesetih godina prošlog stoljeća Boris je za sebe i Anu dizajnirao za to vrijeme pomalo revolucionarne kupaće kostime koje su ponosno pokazivali noseći kajak po gradilištu – Anin kupaći s tangama i svoje tarzanice. U stara vremena vozili su neki ludi kabriolet i ostali ludi do samog kraja. …Čini nam se da su živjeli punim plućima i voljeli bismo da smo ih imali prilike upoznati, mislimo da bi se super slagali. Jako su voljeli Havišće – zaista su obožavali ovo naselje. Sve su dokumentirali i kad smo kupili kuću, dobili smo na dar pravo blago – stare fotografije, originalne dokumente i bilješke iz 1961. od Borisa i Ane…”

 

Nazad

program:

mala kuća za odmor, stanovanje

status:

izgrađen

godina:

2024

lokacija:

Havišće, Primorsko-goranska županija, Hrvatska

veličina obuhvata:

200 m2

bruto površina:

45 m2

tim:

  • Bernarda Silov, dipl.ing.arh.
  • Davor Silov, dipl.ing.arh.
  • fotografija: @koridor27
Nazad