science park Vucevica
science park Vucevica • east side
science park Vucevica • natural ambience
science park Vucevica • in the nature
science park Vucevica • east west position
science park Vucevica • at night
science park Vucevica • shape of a sinkhole
science park Vucevica • ground floor
science park Vucevica • lobby
science park Vucevica • model

Park Vučevica je natječaj za izradu idejnog arhitektonskog rješenja središnjeg objekta znanstveno-tehnološkog parka u općini Klis.

KONTEKST

Prirodni ambijent parka je fantastičan i inspirativan sam po sebi. Taj pejsaž zaslužuje pomnu analizu i suptilan pristup u planiranju i gradnji. Vrtače i kameni brežuljci izmjenjuju se u lucidnom prirodnom ritmu međusobno tvoreći konkavno – konveksne zaravni, a zajedno sa Suncem stvaraju i bacaju sjene. Dominantna makija i negostoljubiva kamena podloga savršeni su ambijent za formu koja će minimalno doticati tlo, štiteći na taj način prirodnu datost.

KONCEPT

Građevina koja se predlaže za središnji objekt znanstveno-tehnološkog parka Vučevica proteže u smjeru istok-zapad i predstavlja formu koja zrači optimizmom i dobrodošlicom. Park bi trebao biti prepoznatljiv znak izbliza i izdaleka, građevina treba imati jasan i jak identitet.

Osmišljen je dvoetažni prostor u objektu u kojem su smješteni svi društveni prostori građevine, srce centra. Prostor je povezan je s vanjskim poluatrijima na sjevernoj i južnoj strani gdje se nalaze i staklene fasade. Krov građevine je predviđen za fotonaponske panele i solarne panele. Orijentacija većih prostora i komunikacija je dvostrana, a prostori kao što su uredi, laboratoriji, poslovni prostori su jednostrano orijentirani na sjever ili jug, ovisno na kojoj fasadi se nalaze. Vanjski prostori su projektirani kao socijalizacijski, prilazni prostori i kao prostori za odmor, blagovanje…

Građevina je projektirana i smještena na način kako bi se istaknula njena inovativna komponenta arhitekture, da se osigura dovoljno osunčanih i osjenčanih površina ljeti i zimi i da se minimaliziraju troškovi izgradnje.

ZANIMLJIVOSTI

Inspiraciju za formu objekta pronašli smo u vrtači, udubini u krškom terenu, tipičnoj za ovaj kraj. Dno vrtače je postalo socijalizacijski poluatrijski prostor na južnoj i sjevernoj strani objekta koji sadrži terasu restoranu, caffe bar, park s klupama za odmor, amfiteatar…

 

Nazad

program:

javna površina, znanstveno-tehnološki park

status:

koncept

godina:

2013.

lokacija:

Klis, Splitsko-dalmatinska županija, Hrvatska

autor:

ATMOSFERA ™

tim:

  • Bernarda Silov, dipl.ing.arh.
  • Davor Silov, dipl.ing.arh.

vizualizacija:

ATMOSFERA ™

Nazad