science center Belgrade
science center Belgrade • 11 different domes
science center Belgrade • entrance in the garage
science center Belgrade • interior
science center Belgrade • dome and building
science center Belgrade • model of the complex

Centar za znanost Beograd je javni urbano-arhitektonski natječaj za idejno rješenje Centra za znanost u Novom Beogradu, u bloku 39 koji je zamišljen je kao beogradski prvoklasni ‘inovacijski’ dio grada.

KONTEKST

Centar je okružen glavnom pješačkom površinom, a središnje mjesto unutar regulirane pješačke ravnine je javni park – Park umjetnosti i znanosti – koji dotiče sva planirana buduća uzvišenja na dodijeljenoj parceli, istovremeno funkcionirajući kao „zeleno srce“ i rekreacijska zona kompleksa.

KONCEPT

Početka točka promišljanja su ključni pojmovi znanosti, budućnosti i ikone. Komplet međusobno probojnih kupola došao je kao logično i jednostavno, ali učinkovito rješenje. Sama formacija podsjeća na mjehuriće sapunice i slične mrežaste sferne oblike koji se nalaze u prirodi, zbog čega možda zadržava misterioznost i gotovo čarobno iskustvo prirodnih pojava. Ljudska reakcija na uzvišene kvalitete sfernog objekta, planetoidnog objekta, na nedostatak rubova, naizgled beskrajno, s ograničenjima koja trajno izmiču vidnom polju i tope se u horizontu, uvijek je začuđujuća i nepredvidiva.

Zgrada se sastoji od jedanaest kupola različitih veličina i promjera, ovisno o prostornim zahtjevima njezinih sadržaja. Kupole se sijeku unutar svojih baza do maksimalne visine sjecišta od 5 metara. Planirana konstrukcija temelji se na sfernim trokutima – sustavu gotovo identičnom geodetskoj (Fullerovoj) kupoli, osim što su sve stranice trokuta (šipke) na svakoj kupoli identične.

Sam kompleks zgrada ima ambiciju postati novo glavno mjesto na karti Beograda, važan dodatak javnoj sferi grada, konačno mjesto susreta i urbani generator.

ZANIMLJIVOSTI

Ideja je bila iskoristiti ovu intrigantnu kvalitetu sfera i naglasiti utjecaj crne boje, reflektirajućeg, luminiscentnog materijala. Crna boja uvijek predstavlja stav ili udaljavanje – distanciranje od općeg okruženja – istodobno fascinira i odbija, a njezine fizičke osobine zaustavljanja svjetlosti i energije su nevjerojatne.

Nazad

program:

javni sadržaj, centar za znanost

status:

natječaj, koncept

godina:

2010.

lokacija:

Beograd, Srbija

bruto površina:

16.422 m2

autor:

ATMOSFERA ™

tim:

  • Bernarda Silov, dipl.ing.arh.
  • Davor Silov, dipl.ing.arh.
  • mr.sc. Ivana Radenović, dipl.ing.arh

vizualizacija:

ATMOSFERA ™/ Duje Katić, dipl.ing.arh.; skice interijera i eksterijera: Filip Kelava, dipl.ing.arh.

Nazad