visitor center Lepoglava
visitor center Lepoglava • green walk-through roof
visitor center Lepoglava • integrated in historical urbanistic structure
visitor center Lepoglava • a view to a church and monastery
visitor center Lepoglava • atrium
visitor center Lepoglava • a motif of Lepoglava lace
visitor center Lepoglava • model
visitor center Lepoglava • idea sketch

Centar za posjetitelje Lepoglava, natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za novu zgradu Centar za posjetitelje „Centar Pavlina“ u Lepoglavi.

KONTEKST

Želja za izgradnjom novog centra za posjetitelje nastala je iz potrebe da se obnovi i jača povijesno naslijeđe sadržano u životu i sjećanju lokalne zajednice s ciljem stvaranja i čuvanja novog vida kulturnog identiteta grada.

KONCEPT

Zamislimo zelenu livadu ispred lijepe crkve i samostana na kojoj mladenci bilježe svoje nezaboravne trenutke … Neposredni pogled na Ivanščicu, restoran, trg, galerija suvremene umjetnosti, park, motiv čipke … Kosina zelene livade – krova ne konkurira povijesnoj arhitekturi sklopa već ih ističe i nudi savršeni zeleni javni predprostor. Glavne fasade nove građevine su otvorene na sjever i zapad.

Centar za posjetitelje ‘Centar Pavlina’ zamišljen je kao suvremena arhitektonska građevina, ali mimikrično uklopljena u povijesnu urbanističku strukturu Lepoglave. Građevina ima zeleni prohodni krov koji je postaje atraktivan javni prostor. Ljeti je to zeleni travnati brežuljak, a zimi postaje sanjkalište, prostor za druženje, vidikovac.

Građevina ima zaklonjen, polunatkriven i formiran ulazni trg s motivom lepoglavske čipke u parteru. Trg je otvoren prema izložbenoj galeriji , multifunkcionalnoj dvorani i kavani s terasom. Ulaz u garažu je riješen jednostavnim kolnim spuštanjem rampe u podzemnu etažu garaže na način da prilazni park ima što veću zelenu površinu slobodnu za stanovnike Lepoglave.

ZANIMLJIVOSTI

Centar Pavlina je zamišljen tako da svojim volumenom/krovom daje naglasak na crkvu i samostan, istovremeno suptilno dajući gradu novi gradski javni prostor u obliku parka na krovu, a novoformirani trg sa stiliziranom lepoglavskom čipkom, kao identitetskim elementom maksimalno komunicira s okolinom.

Nazad

program:

javna površina, posjetiteljski centar

status:

natječaj

godina:

2015.

lokacija:

Lepoglava, Varaždinska županija, Hrvatska

autor:

ATMOSFERA ™

tim:

  • Bernarda Silov, dipl.ing.arh.
  • Davor Silov, dipl.ing.arh.

vizualizacija:

ATMOSFERA ™

Nazad