GUGGENHEIM HELSINKI

 

 

 

 

 

 

 

 

How does it feel to be inside the (ur)form that is both sculpture and architecture? The fluid shape becomes an urban prefix that emphasises the value and beauty of the strict and neat historical city structures, of the geometric ‘facade’ of Helsinki.
The main exhibition space is designed as a large ‘boundless’ free surface. Micro or macro–environment is easily constructed within such boundaries in accordance with the needs of the artist or the curator’s vision. Apart from classical exhibiting, innovative development could be achieved through a large interactive wall surface which serves as a market and auction place for various artworks. Daylight within the exhibition area is achieved with the use of “litre of light” principle whereby waste plastic bottles are turned into solar bulbs which scatter sunlight diffusely throughout the interior.
Guggenheim Helsinki becomes a fluid city marker, an attractor drawing people into a new experience.

PROJECT NAME:  GUGGENHEIM MUSEUM HELSINKI
PROJECT No: 000
PROGRAM: MUSEUM, PUBLIC
STATUS: COMPETITION ENTRY
YEAR: 2014
LOCATION: EUROPE, FINLAND,  HELSINKI
SITE AREA: 1.20 Ha
GBP:  12 000 M2
AUTHOR: ATMOSFERA™
PROJECT TEAM: BERNARDA SILOV, DAVOR SILOV, SANDRA UNTERAJNER stud.arch., MACIEJ POLAKOWSKI stud.arch.
SPECIAL THANKS TO: IVET CURLIN curator, DAVID MALJKOVIC artist, ROBERT KECEK arch, IVANA RADENOVIC MA
MODEL:  M 1:500; ATMOSFERA ™
3D: ATMOSFERA ™

← Back